Magiska midsommarbuketter, invigning av en nationalpark och tusentals tält i skogen – det här och så mycket mer ingår på Naturens dag som ordnas för tredje gången den 17 juni

06.06.2017 08:02

Finland 100-jubileumsårets tredje Naturens dag firas den 17 juni med temat Bli kär i sommarnatten. Finländarna har än en gång ordnat rikligt med evenemang till naturens ära. Till sommarens Naturens dag har redan över 250 evenemang anmälts: dessa handlar om att gå på naturblomsterutflykt, fiska på statens vatten och sova utomhus. En färgglad folkfest blir det när Finlands 40:e nationalpark invigs i Hossa, Suomussalmi.

Sov utomhus Naturens dag till ära

Den tredje lördagen i juni utmanar Suomen Latu och hela nätverket kring Naturens dag finländarna att sova hela natten utomhus och tusentals väntas svara på utmaningen. Man kan sova i ett tält, under en presenning eller ett vindskydd – visst går det också att sova i en hängmatta eller på den egna balkongen. I samband med utmaningen att sova natten utomhus ordnas det fantastiska Metsähotelli (Skogshotellet) med restauranger och service i tre olika nationalparker och sällskap för utmaningen hittar man också på flera andra evenemang. Kampanjen kring utmaningen var en framgång redan i höstas när över 1 000 människor sov utomhus.

Plocka en magisk midsommarbukett och se din kommande brudgum

Naturblommornas dag, en nordisk temadag som beskyddas av presidenten, firas på Naturens dag den 17 juni. Programmet omfattar nästan 100 guidade utflykter. Jubileumsåret till ära ligger fokus på sju arter (skogsnäva, teveronika, smörblomma, ängsklocka, kråkvicker, grässtjärnblomma och humleblomster). Det är fritt fram att plocka en bukett av dessa som en tjuvstart på midsommarfirandet.

Stora naturevenemang lockar besökare till östra gränsen

Jukolakavlen och invigningen av Hossa nationalpark samlar över 40 000 finländare till trakterna nära östgränsen. Evenemangen lockar dels passionerade orienterade och deras supporters, dels festfolk och företrädare för staten. Invigningen av Finlands 40:e nationalpark i Hossa är en folkfest ute i det fria. Programmet består av både faktabetonade inslag och uppträdanden av toppartister. Rikets president Sauli Niinistö och ungefär 1 000 andra gäster väntas närvara. De som deltar i invigningen har förstås möjlighet att svara på utmaningen och tillbringa natten utomhus i ett eget tält i nationalparken.

Spödagen tänder gnistan att fiska

På Naturens dag firas också Spödagen: alla minderåriga är välkomna att fiska gratis vid statens rekreationsfiskeplatser. På Spödagen får deltagarna fiska antingen handledda av Finlands Fritidsfiskares Centralorganisations fiskeguider eller på egen hand.

Naturens dagar förenar finländarna

Naturens dagar är fyra dagar av njutning och gemensamma aktiviteter i naturen. Sök evenemang i anslutning till Naturens dagar på evenemangskartan https://suomenluonnonpaiva.fi/sok-evenemang/.

Naturens dagar har inspirerat ett stort antal aktörer att komma med idéer för att fira naturen. Mer än 60 organisationer deltar som arrangörer och de har sammanlagt 1,5 miljoner medlemmar.
De två första Naturens dagarna inspirerade finländarna att söka sig ut i naturen. På den första Naturens dag (4.2.) deltog 30 000 personer i drygt 200 evenemang, och på den andra Naturens dag (20.5) samlade 257 evenemang över 33 000 deltagare. Naturens dagar kulminerar i Finska naturens dag 26.8 när Finland flaggar för sin natur och det ljuder körsång i parkerna.

Vi använder cookies för att förbättra användarerfarenheten och för att samla in användarstatistik. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du användningen av kakor. Läs mer.

x