Fira Naturens dag 20.5 med picknick i skogen och smaka på vilda örter – Skolor och arbetsplatser blir upprymda av våren redan veckan innan

15.05.2017

Jubileumsårets andra Naturens dag firas den 20 maj. Utöver hundratals evenemang på Naturens dag är hela veckan innan fylld med program av olika slag. Finländska arbetsplatser tar en timme av arbetstiden för en skogspromenad under veckan. Hundratals skolklasser smiter ut för att fira sin egen Naturens dag onsdagen den 17 maj. Naturveckan kulminerar på lördagen, när hela Finland njuter av våren genom att ge sig ut i naturen eller delta i något av de mer än 190 evenemang som ordnas runt om i landet.

Lördag 20.5: Från vilda örter till fågelutflykter, från restauranger i skogen till cykelturer

På vårnaturens dag kan du höra fåglarnas konsert, känna doften av restauranger i naturen och smaka på fräscha vilda örter. Stadsborna planterar ut sina odlingar och sticker till parken för att njuta av sol och värme. Mer än 190 evenemang har anmälts till Naturens dag före den 12 maj (www.luonnonpaivat.fi/sok-evenemang). Du kan leta efter lämpliga evenemang enligt ort eller tema. 

Till andan under Naturens dagar hör förutom de ordnade programmen också att vem som helst kan göra sina egna utflykter till exempel i närskogen och ta med vänner och familjemedlemmar. En del av evenemangen ger personer som annars inte har tillfälle att komma ut i naturen en chans att göra det: Exempelvis i Tammerfors bjuder den lokala scoutrörelsen in alla 15–22-åringar på en skogstur: det enda man behöver är fritidskläder, scouterna bjuder på allt annat. På många orter är Naturens dag slutspurten för kampanjen En miljon fågelholkar.

Alla som deltar i firandet av Naturens dagar uppmuntras att dela sina stämningar på sociala medier med hashtaggen #luonnonpäivät, #naturensdagar.

Mer än 50 000 anställda tar en timme i naturen 15–19.5

Naturen är bra för arbetsplatsen. De anställdas humör, hälsa och gruppanda förbättras. Därför har många finländska arbetsplatser antagit Helsingfors stads utmaning. De anställda tar under veckan 15–19 maj med sig arbetet ut i naturen för en timme, till exempel i form av ett promenadmöte. Bland företagen som antagit utmaningen finns exempelvis Finlands och hela Europas bästa arbetsplats Vincit, Hjärtförbundet, kommunikationsbyrån Netprofile, Säkerhets- och kemikalieverket Tukes, Finlands viltcentral samt Forststyrelsen, som förvaltar statens skogar och naturobjekt.

Skolor och daghem ut i naturen onsdagen 17.5

Barn och unga smiter ut för att fira hundraåriga Finlands natur under sin egen Naturens dag onsdagen den 17 maj. Under ”Naturens dag för skolklasser och daghem” står såväl fågelskådning, fiske och skogsutflykter som vanliga lektioner ute i det fria på programmet för hundratals skolklasser och grupper.

Naturens dagar förenar finländarna

Naturens dagar är fyra dagar av njutning och gemensamma aktiviteter i naturen. Man kan leta upp evenemang under Naturens dagar på evenemangskartan www.luonnonpaivat.fi/sok-evenemang/.

Naturens dagar har inspirerat en väldig mängd aktörer att komma med idéer för att fira naturen. Mer än 60 organisationer deltar som arrangörer och de har sammanlagt 1,5 miljoner medlemmar.

Under de fyra dagarna hålls sammanlagt hundratals evenemang. Den första dagen har redan gått (4.2) och då deltog 30 000 personer i över 200 evenemang. Den 17 juni blir vi kära i sommarnatten genom att tillbringa den i naturen och den 26 augusti hissar vi flaggan för Finlands natur.

Vi använder cookies för att förbättra användarerfarenheten och för att samla in användarstatistik. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du användningen av kakor. Läs mer.

x